Η ένταση αυξάνεται στη μικρή ισπανική πόλη Βικ, βόρεια της Βαρκελώνης, καθώς οι άνεργοι μετανάστες κατηγορούνται για τα προβλήματα στην Ισπανία.
Ητράπεζα τροφίμων στο Βικ, 64 χλμ. βόρεια της Βαρκελώνης, βρίσκεται σ΄ ένα παλιό αρτοποιείο σ΄ έναν απόμερο δρόμο. Καθημερινά εκατοντάδες άνεργοι συγκεντρώνονται εκεί για να πάρουν ψωμί, γάλα, ζυμαρικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Η πλειονότητα είναι μετανάστες, κυρίως Μαροκινοί και Αφρικανοί που συνέρρευσαν τα τελευταία χρόνια στο Βικ για να εργαστούν σε οικοδομές ή στα μεγάλα χοιροτροφεία και εργοστάσια κρέατος που περιβάλλουν την πόλη και της δίνουν την ιδιαίτερη μυρωδιά της.
Τουλάχιστον 10.000 ήρθαν εδώ, αυξάνοντας κατά ένα τέταρτο τον πληθυσμό του Βικ. Εκαναν τη σκληρή, βρώμικη δουλειά και ήταν ευπρόσδεκτοι. Ομως δεν είναι πλέον. Οι μισοί έχασαν τις δουλειές τους το 2008, όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων στην Ισπανία βάζοντας ξαφνικά τέρμα στους ευτυχισμένους καιρούς.
Το διόλου δημοφιλές πακέτο λιτότητας 15 δισ. ευρώ που πέρασε την Πέμπτη από το Κοινοβούλιο θα κάνει τη ζωή ακόμη δυσκολότερη. Επιπλέον, οι μετανάστες είναι τώρα ο στόχος της σκληροπυρηνικής δεξιάς Πλατφόρμας για την Καταλωνία που έχει την έδρα της στο Βικ. «Ο έλεγχος της μετανάστευσης θα σταματήσει την κρίση» γράφουν οι προκηρύξεις της.
«Δεν είναι δίκαιο». «Μας βρίζουν. Λένε πως ίσως είμαστε εμείς η αιτία της κρίσης, ότι παίρνουμε τις δουλειές τους. Δεν είναι δίκαιο και δεν είναι ωραίο», λέει η 30χρονη Μέρσι Ομοροάγκμπον παίρνοντας την ελεημοσύνη. Εφθασε από τη Νιγηρία το 2002, πέρυσι έχασε και τις δύο δουλειές καθαρίστριας που είχε και τώρα ζει από τη φιλανθρωπία φίλων. «Λένε πως οι Ισπανοί δεν μπορούν να βρουν δουλειά εξαιτίας των μεταναστών. Δεν είναι αλήθεια. Κάναμε τις δουλειές που οι Ισπανοί δεν ήθελαν να κάνουν» λέει η 33χρονη Τζόι Εκετσούκβου, Νιγηριανή που πήγε πριν από 11 χρόνια στην Ισπανία, έχασε τη δουλειά της στο εργοστάσιο και τώρα πασχίζει για να μεγαλώσει τα δύο μικρά παιδιά της.
Σπίτια στο… σφυρί. Η ανεργία είναι 16%, ποσοστό καλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο που φθάνει το 20%, επειδή το κρέας είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία του Βικ και ο κόσμος πρέπει να τρώει. Οι τιμές των ακινήτων έπεσαν 30-40%, 500 κατοικίες βγήκαν στο σφυρί και νέα σπίτια και διαμερίσματα παραμένουν άδεια. «Η κατάσταση της οικονομίας εδώ είναι φοβερή» λέει ο Χαβιέρ Τρόι, διευθυντής ενός μπαρ.
Τα νέα μέτρα λιτότητας θα μειώσουν τον μισθό των 400 δημοτικών υπαλλήλων του Βικ, θα βάλουν τέλος στην πρακτική του δημοτικού συμβουλίου να δανείζεται από τις τράπεζες για οικοδομικά προγράμματα και θα παγώσουν τις κρατικές συντάξεις. Τα εισοδήματα της πόλης μειώθηκαν 10% το 2009 και αναμενόταν να μειωθούν φέτος άλλες πέντε ποσοστιαίες μονάδες, πριν ακόμη από τα τελευταία μέτρα.
Σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο, εργατικά συνδικάτα σχεδιάζουν απεργίες και διαδηλώσεις λέγοντας ότι η Ισπανία πρέπει μεν να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της που φθάνει το 11%, όμως το βάρος του εγχειρήματος πρέπει να το σηκώσουν οι πλούσιοι. «Είναι ταξικός πόλεμος. Αυτοί που κερδίζουν περισσότερα θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα σε φόρους» λέει ο Μιγκέλ Σάντσες, αρχηγός της Επιτροπής Εργατών στο Βικ. Από την πλευρά της, η Πλατφόρμα χρησιμοποιεί την κρίση υποθάλποντας την εχθρότητα εναντίον των μεταναστών. «Το αποκαλούμε εισβολή», λέει ο 50χρονος Ζοσέπ Ανγκλάντα, ο πρόεδρος της Πλατφόρμας, πρώην πωλητής ακινήτων, ένας από τους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους του κόμματός του στο Βικ και ένας από τους 19 σε όλη την Καταλωνία. Δεν μασάει τα λόγια του. Καθισμένος έξω από ένα μπαρ στην παλαιά Πλάθα Μαγιόρ του Βικ κατηγορεί τους μετανάστες για την αύξηση της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών και για κάθε είδους αντικοινωνική συμπεριφορά επειδή «ήταν συνηθισμένοι να ζουν στη ζούγκλα». «Οι μετανάστες δεν φέρνουν τίποτε θετικό. Παίρνουν πολύ περισσότερα απ΄ όσα προσφέρουν στο κράτος» λέει. Ολοι οι λαθρομετανάστες θα πρέπει να απελαθούν και όσοι μένουν άνεργοι για πολύ καιρό πρέπει να επαναπατρίζονται.
Ακροδεξιά κέρδη. Η Ισπανία δεν είχε μεγάλη υπομονή με τα σκληροπυρηνικά δεξιά κόμματα αφ΄ ότου τερματίσθηκε η δικτατορία του στρατηγού Φράνκο το 1975, όμως οι αντίπαλοι της Πλατφόρμας παραδέχονται ότι κερδίζει δύναμη. Σήμερα θα πραγματοποιήσουν μια αντιρατσιστική διαδήλωση στην Πλάθα Μαγιόρ. «Υπήρξε μια αύξηση της έντασης και υπάρχει το δυναμικό για μια ξενοφοβική αντιπαράθεση» λέει ο Αντόνι Ιμπόρα, δικηγόρος που εργάζεται με τους μετανάστες του Βικ, στους οποίους ήδη απαγορεύεται η είσοδος σε μερικά μπαρ και ντίσκο. Ο Ζοσέπ Μπουργκάγια ι Ριέρα, ο αντιδήμαρχος της Βικ, λέει: «Χρησιμοποιούν την κρίση για να τονώσουν τα συναισθήματα κατά των μεταναστών. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Δεν υπάρχει βία στους δρόμους, όμως αισθάνεται κανείς ότι υπάρχει ένταση».

Πηγή