Με θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε και φέτος στις 18 Ιουλίου το ετήσιο μνημόσυνο των 3000 απλών Ελλήνων πατριωτών (της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Φενεού) που εσφαγιάσθησαν από τους ανθέλληνες κομμουνιστές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, εν μέσω μάλιστα της γερμανικής κατοχής, από καλοκαίρι του 1943 εώς το 1944.


Την μαύρη εκείνη περίοδο οι απάνθρωποι εντολοδόχοι της Μόσχας, ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ, προέβησαν σε σφαγές κατοίκων (όλων των ηλικιών, φύλων και τάξεων) που θεωρούσαν ότι θα τους ήσαν εμπόδιο στην μετακατοχική κατάληψη της εξουσίας. Τον επικήδειο εξεφώνησε ο πατριώτης δημοσιογράφος Διονύσης Βουλγαρόπουλος.

Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ των άλλων και ο κ. Άγγελος ΛιόνταςΔημ. Κουκάς (Πανελλ. Σύνδεσμος Φίλων και Μαχητών της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ»), ο κ. Διονύσης Βουλγαρόπουλος (για την Πανελλ. Αντιστασιακή Οργάνωση – Π.Α.Ο.), ο κ. Πάνος Ζωγράφος (για τους συγγενείς σφαγιασθέντων από τα Πιτσά), η κυρία Ελίνα Μαστέλλου-Γιαννάκενα (για τους συγγενείς σφαγιασθέντων από Ξυλόκαστρο, Τρίκαλα και Ρίζα), καθώς και πολλοί άλλοι συγγενείς από πολλά χωριά της περιοχής. Στην εκδήλωση συμμετείχε το κορινθιακής καταγωγής μέλος της Κ.Ε. του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ιωάννης Γιαννάκενας. Από τους παρόντες συγγενείς των θυμάτων στιγματίστηκε η απουσία της επίσημης πολιτείας, αλλά και της δημοτικής αρχής.

Παρόν και δραστήριος όπως πάντα ο τ. Δήμαρχος Φενεού κ. Κώστας Καπέλλος, (Πανελλ. Σύνδεσμος Αστυνομίας Πόλεων), ο κ.ο οποίος επιμελήθηκε και εξέδοσε στις εκδόσεις Πελασγός την μαρτυρία της αυτόπτης μάρτυρος Άννας Σταματοπούλου, που φέρει τον τίτλο «ΦΕΝΕΟΣ 1944, Η ΓΗ ΤΗΣ ΟΔΥΝΗΣ».