Η υψηλή αποχή και τα πολύ καλά αποτελέσματα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν σημάδεψαν τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, την Κυριακή. Η αποχή ανήλθε σε 55%, καθώς οι εκλογές αυτές τούτη τη φορά δεν συνδυάστηκαν με κάποια άλλη αναμέτρηση που να λειτουργήσει ως κίνητρο συμμετοχής, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν. Η κυβερνητική πλειοψηφία απέσπασε απογοητευτικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με το Εθνικό Μέτωπο (15%) – για «γαλάζιο κύμα της Μαρίν» έκανε λόγο χθες ο γαλλικός Τύπος.

Το αποτέλεσμα του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν χαρακτηρίζεται ως «ιστορικό», διότι, ενώ ουδέποτε είχε κερδίσει σε τέτοιες εκλογές, κατόρθωσε για πρώτη φορά, να είναι παρόν στον 2ο γύρο σε περίπου 400 καντόνια. Οι υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου θα αντιμετωπίσουν τους σοσιαλιστές σε 204 καντόνια, σε 89 τους δεξιούς της πλειοψηφίας, σε 37 τους κομμουνιστές και σε 37 υποψηφίους από διάφορα άλλα μικρότερα κόμματα. Το κόμμα UMP του Σαρκοζί  κατέλαβε μόλις 17%, ενώ οι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση με 25%. Θετικό αποτέλεσμα και για το Μέτωπο της Αριστεράς που ξεπέρασε το 9%, ενώ οι Οικολόγοι-Πράσινοι πήραν 8,30% κι 6% τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα.

Την επαύριο λοιπόν ο μεγάλος προβληματισμός του πολιτικού κόσμου είναι ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να αποκλεισθεί η ακροδεξιά από τα καντόνια. Το σοσιαλιστικό κόμμα από την Κυριακή κάλεσε τους εκλογείς «να φράξουν τον δρόμο του Εθνικού Μετώπου ψηφίζοντας τον δεξιό υποψήφιο UMP εάν χρειασθεί». Αντίθετα ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, αρχηγός του κόμματος UMP της δεξιάς, απέρριψε την όποια συμφωνία για ένα «Δημοκρατικό Μέτωπο» κατά της ακροδεξιάς, δηλώνοντας ότι αφήνει τους εκλογείς «να ψηφίσουν ελεύθερα και κατά συνείδηση». Παρ’ όλα αυτά, ήδη δύο υπουργοί με δηλώσεις τους διαχώρισαν τη θέση τους λέγοντας ότι θα ψηφίσουν αριστερό υποψήφιο εάν χρειασθεί.

Επρόκειτο για τη τελευταία αναμέτρηση πριν από τις προεδρικές του 2012, που ήλθε να επιβεβαιώσει την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, που προβάλλεται πλέον ως η τρίτη εκλογική δύναμη στη Γαλλία.

Πηγή