Ένα επεισόδιο από την «αντίσταση» του ΕΛΑΣ!

Κύριε Διευθυντά,

Ένα σχετικά άγνωστο αλλά δραματικό επεισόδιο από την «ένδοξη αντίσταση» του ΕΛΑΣ, όχι κατά των Γερμανών κατακτητών, αλλά κατά των Ελλήνων, που είχαν μια διαφορετική άποψη από το ΚΚΕ για το μεταπολεμικό καθεστώς της χώρας, περιγράφει στο πρόσφατο πόνημά του – Οπλαρχηγός Τσιτσέλης – ο Ναυπάκτιος Γεωπόνος Μπάμπης Κοτίνης. Είναι η σφαγή του τραυματισμένου και αιχμάλωτου οπλαρχηγού του ΕΔΕΣ Αριστοτέλη Τσιτσέλη, από την Γαβαλού Τριχωνίδος από στρατιωτικά τμήματα του ΕΛΑΣ.

Το πρωί της 7 Μαΐου 1943 το μικρό τμήμα του Τσιτσέλη, μόλις έφτασε στο Θέρμο, από την Μακρυνεία και είχε καταλύσει στο Γυμνάσιο του Θέρμου. Όλως αιφνιδίως οι κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτίθενται στο μικρό τμήμα του Τσιτσέλη. Πρώτο θύμα της απρόκλητης επίθεσης ο 19ετής φοιτητής της Ιατρικής Σπύρος Ρισβάς.

Ο Τσιτσέλης ανθίσταται, τραυματίζεται και αιχμάλωτος δέχεται την χαριστική βολή από τον «Καπετάν Καπλάνη». Αμέσως μετά ο περιβόητος Δράκος, πρωτοπαλήκαρο του Άρη Βελουχιώτη «τράβηξε την κάμα του και βύθισε στον λαιμό του και μετά την έφερε στο στόμα του…». Ίσως γιατί ο Αριστοτέλης Τσιτσέλης, λοχίας στο Αλβανικό μέτωπο και σʼ όλη τη διάρκεια αυτού βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πυρός και τιμήθηκε με το Αριστείο Ανδρείας.

Όταν λίγο αργότερα η κόκκινη τρομοκρατία κυριάρχησε και στον χώρο της Ακαρνανίας, η λαϊκή μούσα αποζητούσε με λυρικό απελπισμό τον γενναίο της αρχηγό.

– «Πού είσαι Τσιτσέλη ατρόμητε,
Κάστρο της Μακρυνείας,
Μεσολογγίου καύχημα
και του Ζυγού καμάρι…».

Μετά τιμής
Αντώνης Ν. Βενέτης
Μοναστηράκι Δωρίδας

============================================================================

Σημείωση: Ο Σωτήρης Δράκος, πρωτοπαλίκαρο του Βελουχιώτη, ήταν ένας σαδιστής δολοφόνος (άξιος να είναι στην ομάδα του Άρη!). Πέρα από το παραπάνω περιστατικό, είναι υπεύθυνος και για το απίστευτο έγκλημα της σφαγής δύο μικρών κοριτσιών από τη Χόχλια Ευρυτανίας, της Σοφίας Κόρδα 13 ετών και της αδερφής της Χριστίνας 11 ετών, γιατί ο πατέρας τους Γιάννης Κόρδας τόλμησε και έφυγε από τον ΕΛΑΣ! Η σφαγή έγινε στις 8 Οκτωβρίου 1942 μπροστά στα μάτια του θείου των κοριτσιών, την μαρτυρία του οποίου θα δημοσιεύσουμε σύντομα.

Μαύρο Ιστολόγιο Κομμουνισμού