Μεγάλη δυναμική αναπτύσσουν τον τελευταίο καιρό οι Αυστριακοί εθνικιστές του 42χρονου Χάιντς-Κρίστιαν Στράσε, με τους συμπολίτες τους να τους προσεγγίζουν συνεχώς, ακούγοντας με ενδιαφέρον το μήνυμά τους. Και αυτό, παρά τη συστημική προπαγάνδα κατά των «κακών ακροδεξιών». Μετά τη δεύτερη θέση στις τοπικές & περιφερειακές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου στη Βιέννη με το εντυπωσιακό 27%, οι Αυστριακοί εθνικιστές βάζουν τα θεμέλια για να διεκδικήσουν εκ νέου τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.

Έχουν γίνει αποδεκτοί από την πλειοψηφία
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Market, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Der Standard», 43% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της συμμετοχής του εθνικιστικού FPOe (Freiheitliche Partei Osterreichs), ασχέτως του αποτελέσματος που θα προκύψει μετά τις εκλογές του 2013. Οι Αυστριακοί πολίτες, έχουν στην κυριολεξία απηυδήσει από την πολιτική που ακολουθεί ο συνασπισμός συντηρητικών & σοσιαλδημοκρατών (OeVP & SPOe αντίστοιχα), ενώ η πολιτική που ακολουθείται σε θέματα μετανάστευσης, περιπλέκει τα πράγματα, εξοργίζοντας τους πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι το ότι μεταξύ των ερωτηθέντων σοσιαλδημοκρατών, η συναίνεση για συγκυβέρνηση με τους εθνικιστές, ανήλθε στο… 69% (!), την ώρα μάλιστα που οι ερωτηθέντες συντηρητικοί συναίνεσαν σε ποσοστό 65%.

Αγώνας υπέρ βωμών και εστιών
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην παρούσα φάση προηγούνται στην πρόθεση ψήφου οι σοσιαλδημοκράτες με 27%, ακολουθούν οι εθνικιστές με 26% και οι συντηρητικοί με 23%, με τους Πράσινους στο 14%. Σε μια χώρα με 200.000 Τούρκους μετανάστες, αλλά και πολλούς άλλους, ο κόσμος αναζητεί στους εθνικιστές διέξοδο, αλλά και πολιτικές για την προστασία της πολιτισμικής του ταυτότητας.

Ελεύθερος Κόσμος