Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παίζει περίεργα επικοινωνιακά παιχνίδια με την Εκκλησία. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν η ανακοίνωση των ρυθμίσεων για τον νέο «έκτακτο» φόρο για την ακίνητη περιουσία, όπου αφηνόταν υπονοούμενο ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα πληρώσει φόρο, γιατί, υποτίθεται, το απαίτησε.

Αυτό το υπονοούμενο ανάγκασε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, που έχει μάλιστα φιλικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό, να προβεί σε σχετική δήλωση και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να κάνει σχετική ανακοίνωση όπου διευκρινίστηκε ότι απαλλάσσονται της φορολογίας μόνο οι Ιεροί Ναοί και τα μοναστήρια, ενώ όλα τα άλλα οικήματα, ιδιοκτησίες και εισοδήματα της Εκκλησίας φορολογούνται κανονικότατα.

.

«Ουδέποτε ζητήσαμε την απαλλαγή από το έκτακτο τέλος».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ Ιερώνυμος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στα ΜΜΕ:

«Προς αποφυγή παρανοήσεων διευκρινίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε έθεσε ζήτημα απαλλαγής της από το ειδικό τέλος επί των ακινήτων όσον αφορά στην περιουσία της που αξιοποιεί εμπορικά, σε μία περίοδο που ο Ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά.

Από την καταβολή του έκτακτου τέλους εξαιρούνται, όπως άλλωστε ισχύει και για όλες τις γνωστές θρησκείες και τα αβαγνωρισμένα θρησκευτικά δόγματα στη χώρα μας, μόνον οι χώροι άσκησης δημόσιας λατρείας και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα….

…Δημιουργείται θόρυβος πολλές φορές εσκεμμένος πιστεύω, είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα.

Η Εκκλησία πληρώνει όλους τους φόρους, οι ναοί, τα μοναστήρια, τους φόρους που πληρώνονται από κάποια ακίνητα που υπάρχει κάποιο έσοδο…«.

.

Η απάντηση της Ιεράς Συνόδου

Η Ιερά Σύνοδος απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε για τη δήθεν απαλλαγή της από την καταβολή του ειδικού έκτακτου τέλους προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Εκκλησία της Ελλάδος, ελπίζουσα ότι ο δημοσιογραφικός θόρυβος, ο οποίος προκλήθηκε χθες σχετικώς προς τη φορολόγηση της Εκκλησίας, οφείλεται σε έλλειψη λεπτομερούς ενημερώσεως όσων τον προκάλεσαν, επιθυμεί να ενημερώσει δημοσίως ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις με τα εκκλησιαστικά τους ιδρύματα, οι Ιερές Μονές και οι Ενορίες, οι οποίες είναι ξεχωριστά μεταξύ τους νομικά πρόσωπα, καταβάλλουν κάθε χρόνο στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. τις παρακάτω νομοθετημένες φορολογικές υποχρεώσεις τους:

  1. Φόρο επί των κατ’ έτος μισθωμάτων, που εισπράτους από ακίνητα, με συντελεστή 20% επί της αξίας τους.
  2. Συμπληρωματικό φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3%.
  3. Προκαταβολή του φόρου (για το επόμενο έτος) με συντελεστή 55% επί της αξίας του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου
  4. Φόρο επί της ακίνητης περιουσίας τους με συντελεστή 3%ο επί της αντικειμενικής αξίας τους (εκτός εάν πρόκειται για οικοδομήματα λατρευτικής, εκπαιδευτικής, θρησκευτικής ή κοινωφελούς χρήσεως π.χ. Ι.Ναοί, γηροκομεία, χώροι συσσιτίων).
  5. Φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους.
  6. Τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,4% επί κάθε χρηματικής παροχής πιστών προς τους Ι.Ναούς λόγω ιεροπραξιών.

Επίσης τα παραπάνω νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας παρακρατούν και αποδίδουν στις Δ.Ο.Υ τα παρακάτω φορολογικά έσπδα:

  1. Φόρο μισθωτών υπηρεσιών για τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και συνεργάτες τους, που αμείβονται από τον προϋπολογισμό τους.
  2. Φ.Π.Α με τους προβλεπομένους συντελεστές για υπηρεσίες και αγαθά.
  3. Φόρο εισοδήματος με συντελεστή 8% σε όλα τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.
  4. Φόρο εισοδήματος με συντελεστή 4% σε όλα τα δελτία αποστολής αγαθών και με συντελεστή 1% για τα υγρά καύσιμα.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

.

Το Υπουργείο Οικονομικών και οι φόροι της Ελληνικής Εκκλησίας

Το Υπουργείο Οικονομικών μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση που άρχισε να διαμορφώνεται, αναγκάστηκε να εκδώσει απόφαση όπου διευκρινίζει το τι φορολογεί και το τι όχι, καθώς και το πια κτήρια εξαιρούνται του ειδικού έκτακτου τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η.

Συγκεκριμένα, απαλλάσονται οι Ναοί, οι Ιερές Μονές, το Ιερό Κοινό του Παναγίου Τάφου, η Ιερά Μονή του όρους Σινά, το Άγιον Όρος, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και τα θρησκευτικά ιδρύματα και των ξένων δογμάτων, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση δημόσιας λατρείας.

……….

Αναφέρουμε λοιπόν ενδεικτικά ότι για το 2010 έχουν καταβληθεί 2,5 εκατομμύρια ως φορολόγηση από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ειδικότερα έχουν καταβληθεί 1.020.000 ευρώ για φόρο Ακίνητης Περιουσίας, 1.100.000 ευρώ ως φόρος εισοδήματος, 300.000 ευρώ ως συμπληρωματικός φόρος επί εισοδημάτων και 165.000 ως προκαταβολή φόρου 55% επί εισοδημάτων, φτάνοντας στο ποσό των 2.485.000 ευρώ ως καταβολή φόρων.

……

Εφημερίδα Α1, τεύχος 593 (Σάββατο, 17/9/2011).