Στο 55% αναρριχάται η δημοτικότητα του Λουκά Παπαδήμου, με τις αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό του να φτάνουν μόλις το 18%, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.

Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά του κ. Παπαδήμου και μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων, καθώ επτά στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και έξι στους 10 του ΛΑ.Ο.Σ έχουν θετική γνώμη, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ θετική γνώμη έχει το 56%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί για τη θέση του πρωθυπουργού, είναι 25% θετικές γνώμες και 57% αρνητικές.

Ο κ. Παπαδήμος φαίνεται πως εμπνέει την εμπιστοσύνη των πολιτών για τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, καθώς το 45% των πολιτών δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται έναντι 35% που δεν τον εμπιστεύονται.

Το βαρόμετρο της Public Issue αποτυπώνει ξεκάθαρα την τάση αποδόμησης του κομματικού συστήματος με το 60% των πολιτών να απαντά ότι η κυβέρνηση συνεργασίας των δυο παλαιών κομμάτων δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Στην πρόθεση ψήφου, προηγείται η ΝΔ με ποσοστά

  • Ν.Δ. 28,5% και 129 έδρες
  • ΠΑ.ΣΟ.Κ 19,5% και 54 έδρες
  • ΣΥ.ΡΙΖ.Α 12% και 33 έδρες
  • Κ.Κ.Ε 11% και 30 έδρες
  • ΛΑ.Ο.Σ 8,5% και 23 έδρες
  • ΔΗΜ.ΑΡ. 7,5% και 21 έδρες
  • Οικ.Πράσινοι 3,5% και 10 έδρες

Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένει η Δημοκρατική Συμμαχία, καθώς συγκεντρώνει το 2,5%. Η αποχή καταγράφεται στο 27%.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δε θα έχει αυτοδυναμία.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, ο ΛΑ.Ο.Σ είναι πρώτο κόμμα με 37% (+4%) και ακολουθούν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 35%, η Ν.Δ. με 31%, το ΚΚΕ με 30% και το ΠΑ.ΣΟ.Κ με 22%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο κανένας με 61%, ο Αντώνης Σαμαράς με 28% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 11%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός παραμένει σταθερά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ.Γεώργιος Καρατζαφέρης. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ  λαμβάνει το 41% όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ενώ ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 38%, ο Αντώνης Σαμαράς με 33%, η Αλέκα Παπαρήγα με 27% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 19%. Μία ακόμη μεγάλη δικαίωση για τον Γεώργο Καρατζαφέρη. “Η τέχνη του πολιτικού είναι να συνδυάζει την τόλμη με τη σύνεση”, έλεγε ο Πλάτων. Και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ συνδυάζει όχι μόνο αυτές τις δύο αρετές, αλλά και πολλές ακόμη, τις οποίες αναγνωρίζει στο πρόσωπό του ο ελληνικός λαός. 

Στο μεταξύ, το 54% κρίνει αναγκαία τη διεξαγωγή εκλογών.

Όσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας, οι ερωτηθέντες στο Βαρόμετρο του Νοεμβρίου πιο σημαντικό θεωρούν το οικονομικό με 58% (έναντι 57% τον Οκτώβριο) και δεύτερο την ανεργία με 34%. Τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρούνται οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα, με 29%.

Μετά την παραίτηση Παπανδρέου, το 15% εκτιμά πως τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση και το 77% εκτιμά πως πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση.

Πριν την παραίτηση Παπανδρέου τα πράγματα πήγαιναν στη σωστή κατεύθυνση για το 8% και στη λάθος για το 86%.

Τέλος, το 89% αισθάνεται κοινωνική ανασφάλεια. Ασφάλεια αισθάνεται μόλις το 9%.

ΣΚΑΪ