Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων του τ. Υπουργείου Ναυτιλίας, στον οποίο –παρεμπιπτόντως- διαθέτουν πλειοψηφία οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει την εντολή του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Παπουτσή για… σύλληψη υπαλλήλων και αναγνωρίσει την θετική παρέμβαση του Υφυπουργού Άδωνι Γεωργιάδη στην εκτόνωση και επίλυση του θέματος:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

τ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ «ΠΣΥΥΕΝ»

.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε μία εποχή, όπου οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα της κρίσης, με απολύσεις, εφεδρείες, εργασιακά δικαιώματα, αυξημένο κόστος ζωής, οι εργαζόμενοι στον Διοικητικό Φορέα της Ναυτιλίας αντιμετωπίζουμε επιπρόσθετα και προσβολή της αξιοπρέπειας στον εργασιακό μας χώρο.

Η βίαιη αντιμετώπιση υπαλλήλων που εργάζονται στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη (Κτίριο στο οποίο συστεγάζονται δύο Υπουργεία) από συγκεκριμένο στέλεχος του Λ.Σ. και η προτροπή του σε συναδέλφους του να προβούν σε ακραίες ενέργειες, όπως συλλήψεις με χειροπέδες, με αφορμή την σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών Απόφαση μετακίνησής τους, παραπέμπουν σε άλλες εποχές που κανείς μας δεν θέλει να θυμάται.

Η ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί ανήκει στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό του Λ.Σ., τις εντολές των οποίων για βίαιη μετακίνηση των πολιτικών υπαλλήλων διατάχθει να υλοποιήσει το ένστολο προσωπικό, η πλειοψηφία του οποίου διαφωνεί με τις απαράδεκτες και φασίζουσες αυτές εντολές, βιώνοντας τα ίδια προβλήματα με εμάς.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αν χρειάζεται χώρους για τις Υπηρεσίες του, ας φροντίσει να πάρει πίσω τα γραφεία που έχουν διατεθεί σε απόστρατους του Λ.Σ.

Όπως είναι γνωστό η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής αποτελούν πλέον τον διοικητικό φορέα της ναυτιλίας με έδρα τους το κτίριο στην Ακτή Βασιλειάδη όπου συστεγάζονται με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει ως αρμοδιότητα την αστυνόμευση – φύλαξη και διάσωση.

Το προτεινόμενο σχέδιο διαχωρισμού του κτιρίου δεν έχει γίνει με μελέτη ορθολογιστική και με γνώμονα την αποδοτικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών αλλά με μόνο κριτήριο την εύρεση χώρων για τους πλέον 160 περίπου Κλαδάρχες – Διευθυντές με τις γραμματείες τους, Τμηματάρχες και Αναπληρωτές αυτών, οι οποίοι προέκυψαν μετά το νέο Οργανισμό του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ., ο οποίος Οργανισμός έρχεται σε αντίθεση με τη προγραμματιζόμενη μείωση των οργανικών μονάδων σε όλο το Δημόσιο Τομέα.

Μετά τα χθεσινά γεγονότα και την άμεση θετική παρέμβαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αρμοδιότητας Ναυτιλίας κ. Γεωργιάδη, δεν θα γίνει καμία μετακίνηση Υπηρεσιών, αλλά αναμένεται η επανεξέταση του ζητήματος από τους αρμόδιους Υπουργούς, όπως άλλωστε είχε επιχειρηθεί και παλαιότερα από τον Γενικό Γραμματέα κ. Λίτινα.

Η τελευταία απόφαση παραχώρησης του κτιρίου η οποία συμπτωματικά υπεγράφη την ημέρα της παραίτησης της κυβέρνησης (09.11.2011), εκτός των τυπικών προβλημάτων (αναφορά σε νόμους που έχουν καταργηθεί) και της μη δημοσίευσής της σε ΦΕΚ μέχρι σήμερα, εξετάζεται και ως προς τη νομιμότητά της, γιατί η παραχώρηση του κτιρίου στο πρώην ΥΕΝ έχει γίνει με νόμο και συνεπώς απαιτείται τροποποιητική νομοθετική ρύθμιση και όχι απλή Υπουργική Απόφαση για τη μεταβίβασή του.

Έχουμε διάθεση για ισότιμη συνεργασία με στόχο τη διευθέτηση του κτιριακού προβλήματος, ενώ παράλληλα δηλώνουμε την αταλάντευτη απόφαση μας για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εάν επαναληφθούν τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες, που θίγουν κυρίως την αξιοπρέπειά μας, την οποία κάθε μέσο προσπαθούν να καταρρακώσουν, ώστε να μας παρουσιάσουν τελείως περιττούς.

Οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Παπουτσής πρέπει να καταλάβουν ότι ο διοικητικός φορέας της Ναυτιλίας δεν μπορεί να λειτουργήσει με στρατιωτική δομή και ότι το κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη δεν θα γίνει παράρτημα της FRONTEX.

Καλούμε τους Συναδέλφους σε επαγρύπνηση και σε εφαρμογή της τελευταίας Απόφασης του Υφυπουργού κ. Γεωργιάδη για αναστολή οποιασδήποτε ενέργειας μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος  και Η Γεν. Γραμματέας

Ευθύμιος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – Ευτυχία ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ

Νεολαία ΛΑ.Ο.Σ