Νέα, σφοδρή σύγκρουση μεταξύ υπουργών ξέσπασε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο με αφορμή το νομοσχέδιο που παριουσίασε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με σαρωτικές ανατροπές στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης, μία μέρα μετά το «μπλόκο» της Νέας Δημοκρατίας στην μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Αιτία αυτή τη φορά ήταν οι επιφυλάξεις που διατύπωσε, σε πολύ υψηλούς τόνους, ο Μάκης Βορίδης για ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αλλά και σε τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, και οι οποίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση υπουργών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Οι ενστάσεις του υπουργού του ΛΑ.Ο.Σ αφορούσαν κυρίως στη διάταξη για την απλοποίηση της διαδικασίας των διαζυγίων στην οποία αντιτάχθηκε και σε τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών, για την οποία τόνισε πως εάν εφαρμοστεί θα αποφυλακιστούν τα 3/4 των λαθρομεταναστών.

Η πρώτη σκληρή σύγκρουση έγινε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο ο κ. Βορίδης είχε τον εξής έντονο διάλογο:

  • Μ.Βορίδης: Αυτά που συζητάμε είναι αξιακά θέματα για το κόμμα μου. Ο γάμος είναι θεμέλιο της κοινωνίας για να λύεται τόσο γρήγορα
  • Ευ.Βενιζέλος: Το νομοσχέδιο συμβάλει στην αποσυμφόρηση φυλακών και δικαστηρίων. Ας μην κραυγάζουν αυτοί που έχουν διαφορετική άποψη
  • Μ.Βορίδης: Δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εδώ, είναι κυβέρνηση τριών εταίρων. Άρα να λαμβάνετε υπ’ όψιν τις ανησυχίες και τις γνώμες όλων των κυβερνητικών εταίρων. Ποιοι είναι οι κραυγάζοντες;
  • Ευ.Βενιζέλος: Πρόσεχε πως μιλάς εδώ μέσα
  • Μ.Βορίδης: Θα μιλάω όπως θέλω
  • Ευ.Βενιζέλος: Θα μπορούσες να τα πεις με διαφορετικό ύφος
  • Μ.Βορίδης: ΟΚ, θα πω τα ίδια με διαφορετικό ύφος.

.

Στη συζήτηση παρενέβη ο Χρήστος Παπουτσής, λέγοντας: «Και εμείς κάναμε εκπτώσεις σε πράγματα, που δεν ήταν κοντά στην ιδεολογία μας. Μάλλον δεν θα κατάλαβε ο κ. Βορίδης«. Η απάντηση ήρθε από τον Άδ. Γεωργιάδη, που σχολίασε σκωπτικά: «Άλλος δεν κατάλαβε, που δεν καταλαβαίνει γενικώς«.

«Ποιοι νομίζετε ότι είστε εσείς που φέρνετε εδώ θέματα με τα οποία εμείς διαφωνούμε;» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Μάκης Βορίδης. Το ύφος του προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση, που πήρε αμέσως μετά τον λόγο και είπε: «Προφανώς υπάρχουν και τα ιδεολογικά ζητήματα και αξίες. Η πρώτη αξία είναι το πώς τοποθετείται κανείς εδώ μέσα. Αν έχει διάθεση να βρεθεί λύση και να υπάρξει κοινή συνισταμένη ή να είναι εχθρικός και επιθετικός. Εγώ είμαι υπέρ της σύνθεσης κι αφού μιλάμε και για ιδεολογικές αξίες, αρκετοί εδώ έχουν δείξει μεγάλη διαλλακτικότητα για να συνυπάρχουν με κόμματα, που ιδεολογικά είναι απέναντι«.

Ακολούθησε ομοβροντία εναντίον του κ. Βορίδη για τον ρόλο και την αποστολή της κυβέρνησης. «Η ένταση εκφοράς του λόγου μας δεν βοηθά. Χθες, στη διακομματική όπου παρουσίασα δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες πριν τις φέρω στο υπουργικό και τα άλλα δύο κόμματα είπαν όχι. Πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση αυτή» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε: «Ουδείς μπορεί να βάζει βέτο. Δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση ελάχιστου κοινού παρονομαστή«.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Βορίδης διαμαρτυρήθηκε για την εισήγηση του Μ. Παπαϊωάννου λέγοντας ότι δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να ανοίξει μέτωπο με τη Δικαιοσύνη προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού, ο οποίος φέρεται να του είπε «τι είναι αυτά που λες; Έχω συζητήσει με όλες τις Ενώσεις και υπάρχει συμφωνία για όσα σήμερα προτείνω». 

.

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Ο Λουκάς Παπαδήμος συμφώνησε με την άποψη ότι στο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να γίνεται σύνθεση των απόψεων των τριών κομμάτων και όλοι μαζί οι υπουργοί -όπως είπε- πρέπει να αποφασίζουν, αλλιώς τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται από τη Βουλή με πλειοψηφία.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν λίγο αργότερα πως η παρούσα «δεν είναι κυβέρνηση ελάχιστου κοινού παρονομαστή», προσθέτοντας: «Είναι κυβέρνηση με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία που εν λειτουργούν ως εκπρόσωποι των κομμάτων τους αλλά με σύνθεση απόψεων και αν δεν μπορούν τη λύση θα τη δίνει η Βουλή«.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου Μιλτιάδης Παπαϊωάννου επισήμανε πως «μεγαλύτερη αξία είναι η αξία της δικαιοσύνης» και απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού είπε: «Θα μάθετε ότι στις δημοκρατίες αποφασίζει η Βουλή«.

.

Τι είπαν από τη Ν.Δ.

Οι υπουργοί της Ν.Δ. κύριοι Δήμας και Αρβανιτόπουλος που πήραν τον λόγο επισήμαναν ότι τα νομοσχέδια πρέπει να επεξεργάζονται στις επιτροπές της Βουλής και των κομμάτων και το υπουργικό συμβούλιο να επιλύει τις όποιες διαφορές προκύπτουν.

«Δεν είναι δυνατόν σε ένα πολυπληθές σχήμα, όπως είναι το υπουργικό συμβούλιο, με νομοσχέδιο 114 άρθρων να υπάρχει ομοφωνία. Προτείνω να λύνονται οι διαφωνίες σε χαμηλότερο επίπεδο και στο υπουργικό να έρχονται μόνο τα άρθρα στα οποία υπάρχουν μείζονες διαφωνίες» δήλωσε ο Σταύρος Δήμας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τόνισε: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μονοθεματική. Πρέπει να επιδιωχθεί η σύνθεση και για να συμβεί αυτό πρέπει να προηγείται εξαντλητικός διάλογος«.

MegaTv