Στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας (Ημερήσιος, 25/1/2012, Έτος 18ο, Αρ. Φυλ. 3097) στη στήλη «Παραπολιτικά», έτυχε σήμερα να δω ότι υπάρχει ένα άρθρο με τίτλο: «Δεν ήξεραν, δε… ρώταγαν;», το οποίο στηλιτεύει το γεγονός ότι κάποια κεντρικά πολιτικά πρόσωπα δεν είχαν διαβάσει αναλυτικά το Μνημόνιο. Το άρθρο ξεκινάει με αναφορά σε δήλωση του κ. Καρατζαφέρη όπου σημειώνονται τα λόγια: «Δεν είχα την πολυτέλεια να διαβάσω το Μνημόνιο αναλυτικά, γιατί χανόταν η Ελλάδα».

Επί του συγκεκριμένου θέματος, θα ήθελα να ενημερωθούν οι αναγνώστες, πως το ΛΑ.Ο.Σ. έκανε δύο (2) Κοινοβουλευτικές Ομάδες και μία (1) Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου με εισηγήσεις πριν την ψήφιση. Όπως γίνεται κατανοητό, το αν διάβασε αναλυτικά ή όχι το Μνημόνιο ο κ. Καρατζαφέρης ως φυσικό πρόσωπο, δεν έχει καμία πολιτική αξία, εφόσον κινητοποίησε Βουλευτές και Στελέχη-Συμβούλους για την ανάλυση και εκφορά απόψεων και θέσεων γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Με άλλα λόγια, μπορεί ο κ. Καρατζαφέρης, προσωπικά, να μην διάβασε αναλυτικά το Μνημόνιο, αλλά έβαλε ομάδες έμπιστων, εξειδικευμένων και μη ατόμων να το αναλύσουν και να το «ξετινάξουν» κανονικότατα, ώστε με δημοκρατικές διαδικασίες να παρθεί η καλύτερη δυνατή απόφαση για το καλό της Ελλάδος – γιατί σαφώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η υπερψήφιση επί της αρχής και μόνο του Μνημονίου έκανε δημοκοπικά καλό στο ΛΑ.Ο.Σ.

Και αυτά σε αντίθεση με άλλα «αντιμνημονιακά» κόμματα, στα οποία η απόφαση της ψηφίσεως δεν προήλθε από Κοινοβουλευτικές ομάδες ή εισηγήσεις εκτελεστικών γραφείων, αλλά μόνο με απόφαση του Προέδρου του κόμματος.

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω, πως όποιος έχει διαβάσει το Μνημόνιο, γνωρίζει πολύ καλά το αν για την κατάσταση που είμαστε σήμερα (εν έτη 2012) φταίει το Μνημόνιο ή.. η μη εφαρμογή του Μνημονίου!.. Όποιος έχει διαβάσει το Μνημόνιο, γνωρίζει πολύ καλά, ότι το Μνημόνιο του 2010 δεν καθόριζε πολιτική, αλλά έβαζε οικονομικούς στόχους, οι οποίοι έπρεπε να εκπληρωθούν δια μέσω μιας Προτεινόμενης πολιτικής που σχεδίασε το ΠΑ.ΣΟ.Κ και μ’ αυτή συμφώνησαν στο μέτρο του δυνατού και οι εταίροι. Παραδείγματος χάριν, η αύξηση του Φ.Π.Α. που θα οδηγούσε και εν τέλη οδήγησε σε ύφεση (ως έλεγε στην Δ.Ε.Θ. ο κ. Παπανδρέου), δεν ήταν απαίτηση της Τρόικας. Ήταν πρόταση της κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – άρα του κ. Παπανδρέου ο οποίος ήξερε που θα οδηγήσει αφού τα δήλωνε στη Δ.Ε.Θ. – η οποία μπήκε στο Μνημόνιο ως Προτεινόμενη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φορολογική πολιτική. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον κ. Καν στην ομιλία του στην Βουλή.

Αλλά και πάλι, το ότι η αύξηση των φόρων ήταν προτεινόμενο μέτρο στο Μνημόνιο, δεν σημαίνει ότι ήταν και αναγκαστικό. Αν π.χ. αντί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ακολουθούσε την πολιτική που ακολούθησε, ακολουθούσε την πολιτική που τότε πρότεινε το ΛΑ.Ο.Σ. (σσ. μείωση φορολογίας, επανεξέταση νομικού πλαισίου για άνοιγμα επιχειρήσεων (κίνητρο για επιχειρήσεις), κατάργηση πόθεν έσχες ως κίνητρο για να έρθει το μαύρο χρήμα στην χώρα, αντιμετώπιση λαθρομετανάστευσης / παρεμπορίου, που βάση επισήμων στοιχείων κοστίζει 12δις το χρόνο κτλ), και αν φυσικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε υλοποιήσει σωστά και στο χρόνο τους και κάποια από τα μέτρα που είχε προτείνει (πχ. αποκρατικοποιήσεις – όχι ξεπουλήματα κτλ), σαφώς τώρα ή σε 1-2 χρόνια αργότερα, θα είχαμε βγει από το Μνημόνιο χωρίς καν να χρειαστούμε μειώση μισθών, ύφεση, αύξηση ανεργίας και πιθανότατα να είχαμε και πλεόνασμα αντί για έλλειμμα. Σαφώς και δεν θα χαλούσε την Τρόικα μια πολιτική που θα απέδιδε πολύ καλύτερα από αυτή που πρότεινε και υλοποίησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και δεν το λέω εγώ. Το λέει το ίδιο το Μνημόνιο αυτό στο Παράρτημα IV:

«Οι αρχές δεσμεύονται να διαβουλεύονται με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ».

Η προηγούμενη φράση, που ο κάθε πολίτης μπορεί να την διαβάσει στο Μνημόνιο, το οποίο βρίσκεται στον Νόμο 3845/10, ΦΕΚ: 6 Μαΐου 2010, Αρ. Φύλλου 65 (Σελ. 1356), κάνει σαφές ένα πράγμα. Ότι το Μνημόνιο ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕ πολιτική, αφού ήταν ανοικτό σε πολιτικές που δεν συνάδουν με αυτό, αν βέβαια πείθαν την Τρόικα πως θα πετύχαιναν τους οικονομικούς στόχους. Επομένως, όποιος ισχυρίζεται ότι για την κατάσταση την σημερινή φταίει το Μνημόνιο και όχι ξεκάθαρα η αποτυχημένη πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέσα στο Μνημόνιο, κατηγορώντας εμμέσως όσους το στήριξαν ακόμη και επί της αρχής και μόνο για να μην χρεοκοπήσει ατάκτως η χώρα την στιγμή μάλιστα που ο κόσμος ονειρευόταν τα «λεφτά που υπήρχαν» αντί να γνωρίζει την αλήθεια: πως τυπικά είχαμε χρεοκοπήσει και το Μνημόνιο απλά μας έδωσε περίοδο χάριτος για να τα καταφέρουμε – είτε δεν έχει διαβάσει καν το Μνημόνιο, είτε συνειδητά εξαπολύει ψεύτικες κατηγορίες σε δημαγωγικά ή μη πλαίσια, για το δικό του προσωπικό όφελος εις βάρος της κοινωνίας μας.

Κλείνοντας, το ερώτημα του άρθρου: «Δεν ήξεραν, δε… ρώταγαν» θα ήθελα προσωπικά, να το απευθύνω σε όλους αυτούς, που χωρίς να έχουν καν διαβάσει το Μνημόνιο, κατηγορούν αδιάκριτα όποιον το ψήφισε, ασχέτως του αν καταψήφισε την Πολιτική που ακολουθήθηκε και να αντιπρότεινε εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις οι οποίες αγνοήθηκαν. Είναι πραγματικά τραγικό, ολόκληρη η κοινωνία να αντιδρά στο γεγονός όπου κάποια πολιτικά πρόσωπα δεν είχαν διαβάσει αναλυτικά το μνημόνιο, όταν η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας δεν το έχει διαβάσει καθόλου, παρότι αυτή αφορά, αυτή φωνάζει και διαμαρτύρεται γι’ αυτό, και αυτή σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει στο σημείο να προτιμά την καταστροφή και την «αυτοκτονία» της με την χρεωκοπία στο όνομα του Μνημονίου το οποίο… ποτέ δεν διάβασε!…

——-

Υσ. Θέλω πάντως να τονίσω ότι η εφημερίδα τοποθέτησε το συγκεκριμένο άρθρο στην στήλη «Παραπολιτικά». Αυτό δείχνει ευθέως το αν αυτό το γεγονός, από το οποίο πιάνεται ο κόσμος, είναι στην πράξη ένα Πολιτικό ή ένα Παραπολιτικό γεγονός. Είναι δυστυχώς πραγματικότητα, πως ενώ ο κόσμος υβρίζει τους Πολιτικούς, τα Κόμματα και εν γένει στέκεται απέναντι κι απόμακρα από την Πολιτική, στην Παραπολιτική είναι «μανούλα»… Και μόνο αυτή η διαπίστωση είναι ολίγον τι τραγική για την κοινωνία μας..!

area51.gr