– Επείγουσα επιστολή στον Πρόεδρο κ. MIGNON με αναφορά στη δημόσια ομολογία του Γκλιγκόρωφ ότι «υπάρχουν 100.000 Έλληνες στη χώρα του»

«Μπαράζ» δημοσιευμάτων υπήρξε στον σκοπιανό τύπο για το θέμα που άνοιξε ο ΛΑ.Ο.Σ με τη δημοσιοποίηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης της συνέντευξης του εκλιπόντος Προέδρου των Σκοπίων κ. Γκλιγκόρωφ, ο οποίος μιλούσε για 100.000 Έλληνες εκεί. Κατόπιν αυτού επείγουσα παρέμβαση προς τον νέο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Jean-Claude Mignon έκαναν το Μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης Κ. Αϊβαλιώτης, ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΛΑ.Ο.Σ Η. Πολατίδης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Α. Χρυσανθακόπουλος και ο Αναπληρωτής Κοιν. Εκπρόσωπος Α. Κολοκοτρώνης, ζητώντας τη συγκρότηση «Ομάδας Έρευνας και Ελέγχου» στα Σκόπια, ώστε να διερευνηθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων.

.

Η επιστολή των Βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ είναι η εξής :

.

Αξιότιμο Κύριο

Jean-Claude Mignon

Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΡΑCΕ)

F-67075 CEDEX, Στρασβούργο-ΓΑΛΛΙΑ

.

Aξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Ευρωβουλευτής (2004-2007), έθεσε πολλές φορές στα Κοινοτικά Όργανα το ζήτημα των Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και δεν απολαμβάνουν των αυτονόητων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως π.χ. το να μπορούν να διδαχθούν τη γλώσσα τους, αφού ούτε ελληνικά σχολεία υπάρχουν ούτε δάσκαλοι. Ζώντας σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, οι Έλληνες των Σκοπίων δεν μπορούν ούτε καν την εθνοτική καταγωγή τους να δηλώσουν και παράλληλα αντιμετωπίζουν σειρά διώξεων. Είναι γνωστή σε όλους η προκλητική (και οπερετική) τακτική παραχάραξης της ιστορίας εκ μέρους των Σκοπιανών, κάτι που ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ έχει κατ’ επανάληψη καυτηριάσει.

Τα παραπάνω ζητήματα έθεσε στις 24 και 25/1/2012 στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία προεδρεύσατε, και ο Εκπρόσωπος του Κόμματός μας σε αυτό το Όργανο, Βουλευτής Κ. Αϊβαλιώτης, ο οποίος είναι και εκ των υπογραφόντων την παρούσα επιστολή. Θυμίζοντας την προσπάθεια του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο Κ. Αϊβαλιώτης ζήτησε την αποστολή «Ομάδας Έρευνας και Ελέγχου» στα Σκόπια με τη συμμετοχή του νέου Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση των μειονοτήτων (και φυσικά των Ελλήνων) στη χώρα αυτή καθώς και το επίπεδο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκλιπών πρώην Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόρωφ είχε παραδεχθεί το 1993 σε συνέντευξή του στην τσεχική εφημερίδα «CESKY DVENIK» την ύπαρξη 100.000 Ελλήνων στα Σκόπια, ενώ στην πραγματικότητα ο αριθμός φαίνεται να είναι τουλάχιστον διπλάσιος.

Παρακαλούμε, λοιπόν, αξιότιμε κ. Πρόεδρε να συσταθεί – όπως προβλέπει ο Κανονισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης – το συντομότερο δυνατόν η «Ομάδα Έρευνας και Ελέγχου» για τα Σκόπια. Υπενθυμίζουμε παράλληλα ότι το 2006 ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης είχε συνεισφέρει έμπρακτα και με εποικοδομητικό τρόπο στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή καθώς είχε προτείνει επισήμως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λυθεί οριστικώς το πρόβλημα της ονομασίας της χώρας αυτής με την υιοθέτηση του ονόματος «VARDARSKA» το οποίο ήταν άλλωστε και το επίσημο όνομα της περιοχής αυτής ως το 1945, όπως όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας έχουν καταδείξει.

.

Με εκτίμηση,

Κ. Αϊβαλιώτης, Μέλος της PACE, Βουλευτής Β΄ Αθηνών

Η. Πολατίδης, Γραμματέας Κ.Ο. του ΛΑ.Ο.Σ, Βουλευτής Σερρών

Α. Χρυσανθακόπουλος, Κοιν. Εκπρόσωπος ΛΑ.Ο.Σ, Βουλευτής Αχαΐας

Α. Κολοκοτρώνης, Αν. Κοιν. Εκπρόσωπος ΛΑ.Ο.Σ, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

.

Νεολαία ΛΑ.Ο.Σ

Advertisements