Συνέντευξη του Χρήστου Χαρίτου στην εφημερίδα «Η Φωνή των Πειραιωτών», στο Γιάννη Κανατσέλη, στις 9/2/12

Ο Χρήστος Χαρίτος είναι από τα σημαντικότερα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. στον Πειραιά. Αν και αρθρογραφεί τακτικά στη «Φωνή», δεν του έχω πάρει ποτέ συνέντευξη. Με την ευκαιρία της συμμετοχής του ΛΑ.Ο.Σ. στη κυβέρνηση Παπαδήμου, τη συνεργασία του στο υπουργείο Υποδομών με το Μάκη Βορίδη και την κουμπαριά του με το Γιώργο Καρατζαφέρη, έκρινα ότι είναι η καλύτερη στιγμή για αυτή τη συνέντευξη.

Ο Χαρίτος είναι από τους νέους πολιτικούς που δεν φοβούνται τις «γωνίες» και το αποδεικνύει με τις απαντήσεις του. Σε μια εποχή που τα πάντα έχουν βαλτώσει, πολιτικοί σαν τον Χαρίτο κάνουν τη διαφορά.

.
1.      Γιατί ο ΛΑ.Ο.Σ. κ. Χαρίτο στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου;
Ο ΛΑ.Ο.Σ. στηρίζει τον κ. Παπαδήμο, επάνω στην συγκεκριμένη εντολή που έχει αυτή η κυβέρνηση. Και αυτή είναι η παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη, η αποφυγή της χρεοκοπίας και οι μεγάλες διαθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα επιφέρουν σταδιακώς την οικονομική ανάπτυξη. Είναι κυβέρνηση εθνικής ανάγκης.
.
2.      Δεν  έχει πολιτικό κόστος για το Γ. Καρατζαφέρη αυτή η επιλογή;
Εξαρτάται το πώς μεταφράζει κανείς την έννοια του κόστους. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης προτάσσει πάντοτε το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού. Αυτό οφείλει να πράξει ένας ηγέτης. Θα μπορούσε και ο ΛΑ.Ο.Σ. να ακολουθήσει την ατραπό της Αριστεράς, η οποία ευαγγελίζεται την κρίση για να επωφεληθεί πολιτικώς. Εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, φαντασιώνεται την σοσιαλιστική επανάσταση.
.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης όμως δεν βλέπει τον ΛΑ.Ο.Σ. ως ένα «δεξιό ΚΚΕ». Εμείς θέλουμε η πατρίδα μας να βγει από την κρίση με τις μικρότερες, δυνατόν, απώλειες. Τι να κάνουμε το 15%, αν η Ελλάς αποσυντεθεί εθνικά και κοινωνικά; Τι να κάνουμε τους 40 βουλευτές, αν το εθνικό κοινοβούλιο έχει χάσει κάθε δυνατότητα νομοθετήσεως, αφού τα πάντα θα έχουν καταρρεύσει; Ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν προσβλέπει στην εθνική χρεοκοπία, αλλά στην εθνική ανόρθωση.
.
3.      Πως κρίνεις τη στάση της Νέας Δημοκρατίας;
Ως τραγικά αμφίσημη. Αφού στην αρχή πορεύθηκε λες και ήταν συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα τρέχει να δώσει διαβεβαιώσεις εντός και εκτός Ελλάδος, ότι δεν αμφισβητεί τους στόχους του Μνημονίου. Ο κεντροδεξιός πολίτης και όχι μόνο, δεν είναι μπολσεβίκος. Ο κεντροδεξιός θέλει να βγούμε από την κρίση, ενισχύοντας την ελεύθερη οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα. Θέλει μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, θέλει μεταρρυθμίσεις και ρήξεις με το κρατικοδίαιτο σύστημα εξουσίας.
.
Εγώ πάντως πιστεύω στην προγραμματική κυβερνητική σύγκλιση όλων των δυνάμεων της Δεξιάς, προκειμένου να εδραιωθεί μία ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία, η οποία θα μπορέσει να δώσει ξανά στην Ελλάδα την εθνική της κυριαρχία και στους Έλληνες ελπίδα, προοπτική και υπερηφάνεια.
.
4.      Ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης σε όρισε σύμβουλο επικοινωνίας του. Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις;
Τα μεγάλα έργα είχαν παγώσει, με αποτέλεσμα  ο Μάκης Βορίδης να πιέζει συνεχώς για την παράδοση των νέων τερματικών σταθμών του Μετρό, αλλά και για να δρομολογηθούν οι επενδύσεις στους νέους οδικούς άξονες. Αυτό το παραδέχθηκε δημοσίως με άρθρο του και ο Τάσος Τέλλογλου. Θεωρώ ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων σε ταξί και φορτηγά θα ολοκληρωθεί. Την ίδια εξαιρετική δουλειά κάνει και ο Άδωνις Γεωργιάδης στην Ναυτιλία.
.
Οι δομές εργασίας πάντως στο δημόσιο, λόγω γραφειοκρατίας και νοοτροπίας, είναι απαράδεκτες. Εδώ χρειάζεται μία πραγματικά μεγάλη θεσμική επανάσταση, διότι το υπάρχον σύστημα αδικεί τους άξιους λειτουργούς της δημοσίας διοικήσεως και είναι προκλητικό για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.
.
5.   Αληθεύει ότι ο κ. Βορίδης αρνείται να υπογράψει την ανέγερση του τζαμιού στο Βοτανικό; Όπως γνωρίζεις, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον του τζαμιού.
Ο κ. Βορίδης και ο ΛΑ.Ο.Σ. έχουν καταψηφίσει το τζαμί στην Βουλή. Όσον αφορά τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, θεωρώ ότι επιτελεί τεράστιο εθνικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο, που ξεπερνά κατά πολύ την πόλη μας. Για αυτό είναι στο στόχαστρο γνωστών διεθνιστικών κύκλων.
.
6.      Στις εκλογές θα είσαι υποψήφιος βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. στην Α΄ Πειραιώς. Τι ελπίζεις, προσωπικά;
Γιάννη, θα θυμηθώ τα λόγια του καλού φίλου Παναγιώτη Μητροπέτρου, που μου είπε κάποτε ότι «αν η ελπίδα ήταν καλή, δεν θα ήταν μέσα στο κουτί της Πανδώρας»! Δεν θα σου πω λοιπόν «τι ελπίζω», αλλά «γιατί αγωνίζομαι». Και αγωνίζομαι για μία πατρίδα με συνείδηση της εθνικής της ταυτότητος. Για μία κοινωνία με αξίες. Τις αξίες του πατριωτισμού, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Πιστεύω σε μία Ελληνική Δεξιά, που θα έχει ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο και δεν θα είναι ένα άδειο πουκάμισο.
.
Προσβλέπω στην προοπτική της εθνικής μας αναγεννήσεως. Αλλά αυτό απαιτεί συλλογική προσπάθεια και αυτογνωσία για το «πώς φθάσαμε έως εδώ σήμερα». Δεν θα περάσουμε στην «επόμενη ημέρα» με τα χρεοκοπημένα υλικά της Μεταπολιτεύσεως, σε επίπεδο ιδεών, κομμάτων και προσώπων. Για αυτό και η κύηση της επόμενης ημέρας είναι μία πολύ επώδυνη διαδικασία, για όλους μας. Αν εκλεγώ, θα υπερασπισθώ αυτή την προοπτική, εντός και εκτός Βουλής.
.
7.      Δεν φοβάσαι τη γενικότερη απαξίωση των πολιτικών σήμερα;
Εγώ όλα τα χρόνια πορεύθηκα με σοβαρότητα, συνέπεια και εντιμότητα. Μένοντας πιστός στις ιδέες και τις αξίες μου και είναι αλήθεια ότι το εισπράττω από τον κόσμο, όχι μόνο του ΛΑ.Ο.Σ. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες ας κάνουν τις αξιολογήσεις και τις επιλογές τους την ημέρα των εκλογών. Έκαστος εφ’ ώ ετάχθη.
.
8.      Αν δεν ήσουν στο ΛΑ.Ο.Σ., που θα βρισκόσουνα;
Στο σπίτι μου. Εγώ εντάχθηκα στον ΛΑ.Ο.Σ. στα πολύ δύσκολα χρόνια, πριν εισέλθουμε στην Βουλή, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε ο Γ. Καρατζαφέρης. Και βρίσκομαι στο πατριωτικό Κίνημα από μαθητής, τότε που «ήθελε νεφρά» για να δηλώσεις «πατριώτης» και «δεξιός».
.
9.      Τι συμβολίζει για εσένα η Δεξιά;
Την πίστη στην πατρίδα, στον Θεό, στην ελευθερία και στην ατομική ευθύνη. Αν η Ελληνική Δεξιά δεν βρει ξανά τις ηθικές και βιωματικές της αναφορές δεν έχει λόγο υπάρξεως.
.
10.   Το άφησα για το τέλος, πως ένιωσες που κουμπάρος στο γάμο σου ήταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης;

Ήταν πολύ μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα και την σύζυγό μου. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει μία βαθειά ανθρώπινη πλευρά, αρκετά σπάνια στην εποχή μας και δη για πολιτικό αρχηγό. Ελπίζω να του ανταποδώσω στο μέλλον αυτή την τιμή.

ΝΕ.Ο.Σ Πειραιά