Πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση λεπτού εντέρου, αλλά το ΤΥΠΕΤ δεν καλύπτει τη δαπάνη
Αγώνας ζωής για ένα κοριτσάκι 4 μηνών
.

Μόλις μία εβδομάδα ζωής έχει ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών, που πάσχει από σοβαρή πάθηση στο λεπτό έντερο. Το παιδί πρέπει να υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν σε μεταμόσχευση λεπτού εντέρου, επέμβαση η οποία γίνεται μόνο σε δέκα κέντρα σε όλο τον κόσμο. Οι γονείς της κινητοποιήθηκαν εγκαίρως, για τη μετάβαση του παιδιού στο εξωτερικό, η απάντηση όμως που πήραν από το Ασφαλιστικό Ταμείο τους, το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ), ήταν αρνητική αν και είναι υποχρεωμένο σύμφωνα με το νόμο να την καλύψει. Οι γονείς του παιδιού έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη μεταφορά του σε κέντρο του εξωτερικού. Εχουν κατατεθεί επείγουσες επιστολές από τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Οι αρμόδιοι του Οργανισμού έχουν γνωματεύσει θετικά και συνηγορούν για την επιτακτική μετάβαση του βρέφους σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού. Επίσης, υπάρχει ανταπόκριση από το νοσοκομείo Great Ormond Street Hospital for Childrens της Μεγάλης Βρετανίας που αναλαμβάνει τέτοιου είδους περιστατικά.
.
Ωστόσο, οι αρμόδιοι του ΤΥΠΕΤ φέρεται να είπαν στον πατέρα του βρέφους ότι δεν μπορούν να καλύψουν τη δαπάνη. Ετσι, «χάθηκε» το πρώτο ραντεβού με τους γιατρούς του Νοσοκομείου, το οποίο είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Τρίτη.
.
Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Μεταμοσχευθέντων Ελλάδος έστειλαν επιστολές προς τον υπουργό Υγείας, τον πρόεδρο του Ασφαλιστικού Ταμείου, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Προεδρεία της Δημοκρατίας. Επίσης, σήμερα, Πέμπτη έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. Ζητούν την άμεση παρέμβασή τους, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα αυτής της επείγουσας επέμβασης και να σωθεί η ζωή ενός βρέφους τεσσάρων μηνών και σημειώνουν: «Τραγική ειρωνεία σε όλη αυτή την κατάσταση είναι το γεγονός ότι οι γονείς του βρέφους είναι δωρητές οργάνων».
.

Η απάντηση του ΤΥΠΕΤ μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος

Η ανταπόκριση υπαλλήλων του ΤΥΠΕΤ, μετά το δημοσίευμα του Βήματος, ήταν άμεση. Η διεύθυνση της εφημερίδας δέχθηκε τηλεφώνημα από από την υπάλληλο του ΤΥΠΕΤ κυρία Ευαγγελία Αλεξίου, η οποία έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση, λέγοντας ότι όλες οι διαδικασίες έπρεπε να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
.
«Υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το παιδί θα γινόταν δεκτό στη δημόσια πτέρυγα του Νοσοκομείου με το Ε-112 εντός δύο τριών ημερών. Τελικά, από το Νοσοκομείο μας είπαν ότι δεν είχαν άδειο κρεβάτι στη δημόσια πτέρυγα κι εμείς έπρεπε να βρούμε τα χρήματα για τη νοσηλεία της μικρής στην ιδιωτική πτέρυγα. Σήμερα, επικοινωνήσαμε και με τους αρμοδίους της ιδιωτικής πτέρυγας του Νοσοκομείου και μας είπαν ότι ούτε εκεί είχαν διαθέσιμη κλίνη. Να σημειώσω ότι απ’ όλα τα κέντρα, μόνο το συγκεκριμένο δέχθηκε το κοριτσάκι, λόγω ηλικίας. Η ζωή του μικρού κοριτσιού είναι και για εμάς θέμα άμεσης προτεραιότητας. Ακόμη κι αν δεν βρεθεί κρεβάτι στη δημόσια πτέρυγα, το παιδί θα νοσηλευθεί στην ιδιωτική αμέσως μόλις βρεθεί κλίνη. Εμείς, ως Ταμείο, θα κάνουμε μια διαπραγμάτευση με την ιδιωτική κλινική και θα τους στείλουμε 150.000 ευρώ αμέσως, άλλα τόσα την ερχόμενη εβδομάδα και αργότερα τα υπόλοιπα».
.