Στις 12 Οκτωβρίου του 1944, ηττημένοι και ταπεινωμένοι οι Γερμανοί Ναζί, εγκατέλειψαν την Αθήνα αφήνοντας πίσω τους την Ελλάδα πληγωμένη και κατεστραμμένη μετά από μια κατοχή στην διάρκεια της οποίας οι πολίτες υπέστησαν τρομερές κακουχίες που κορυφώθηκαν με τον Μεγάλο Λιμό τις μαζικές εκτελέσεις και τις λεηλασίες.´Ενα μέρος αυτών των λεηλασιών που δεν έγινε ποτέ ευρέως γνωστό αφορούσε τις ελληνικές αρχαιότητες. Μία έκθεση- μελέτη 160  σελίδων που εκδόθηκε το 1946 από το «Υπουργείον Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας. Διεύθυνσις Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων (εκ του Εθνικού Τυπογραφείου)» με τίτλο : «Ζημίαι των Αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών κατοχής» περιγράφει αναλυτικά πως:.. α) Σε 37 πόλεις και περιοχές της χώρας έγιναν κλοπές αρχαιοτήτων από τους Γερμανούς κατακτητές. Για παράδειγμα  ο Γερμανός στρατηγός Ringel αφαίρεσε από την Κνωσό τρία κιβώτια με αρχαιότητες.β) Κατά τη διάρκεια της κατοχής Γερμανοί Αρχαιολόγοι έκαναν παράνομες ανασκαφές σε 17 περιοχές της Ελλάδος. Τα διάφορα ευρήματα τα έστελναν στην Γερμανία. Αναφέρονται ενδεικτικά ανασκαφές στην Αίγινα, στην Χαλκίδα, στην Κωπαΐδα, στο Αμάρι Ρεθύμνου και στη θέση της αρχαίας πόλεως Άπτερα του Νομού Χανίων.γ) Κατά τη διάρκεια της αναχωρήσεως των Γερμανών από την Αθήνα προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε αρχαιότητες. Με πυροβολισμούς και με τις ξιφολόγχες κατέστρεψαν αγάλματα και αγγεία στην Ακρόπολη και τον Κεραμικό.

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα, κατά τραγικό τρόπο, είναι η μόνη χώρα η οποία ουδέποτε έλαβε και ουδέποτε διεκδίκησε αποζημιώσεις για τις Ναζιστικές καταστροφές. Όλες οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν υπο κατοχή, έχουν όλες αποζημιωθεί με εξαίρεση την Ελλάδα. Κι αυτό παρόλο που η χώρα μας κυριολεκτικά λεηλατήθηκε από την τριπλή φασιστική κατοχή και έχει να επιδείξει από τα περισσότερα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας ποτέ δεν διεκδίκησε την ηθική αλλά και υλική αποκατάσταση των θυμάτων του πολέμου.

Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ Κυριάκου Βελόπουλου στον υπουργό Πολιτισμού αναφορικά με τις χαμένες αρχαιότητες που οι κατοχικές δυνάμεις αφαίρεσαν απο τα Μουσεία της χώρας και ποτέ δεν βρήκαν τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα, αλλά και οι χιλιάδες άλλες μη καταγεγραμμένες από τις παράνομες ανασκαφές ξαναφέρει το  θέμα στην επικαιρότητα. Ένα θέμα που αποδεικνύεται καυτό εφόσον η αξία των αντικειμένων που εκλάπησαν είναι τεράστια και η διεθνής νομοθεσία που προστατεύει  τα δικαιώματα των χωρών όσον αφορά την επανάκτηση της πολιτιστικής και αρχαιολογικής περιουσίας τους είναι ισχυρή.

¨Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου προκειμένου να επαναπατρισθούν οι κλεμμένες  ελληνικές αρχαιότητες¨ δηλώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος, προσθέτοντας με νόημα πως  ¨δεν είναι τυχαία η λάσπη που κάποιοι έριξαν εναντίον μου την αμέσως επόμενη μέρα της κατάθεσης της ερώτησης στην Βουλή. Τώρα καταλαβαίνω πόσο σοβαρό θέμα άγγιξα και κάποιοι προσπαθούν να με κάνουν να σιγήσω¨.

Σκεφτόμαστε Ελληνικά