Δικαστήριο του Λονδίνου καταδίκασε σε κάθειρξη 11,5 ετών έναν 34χρονο για τον εμπρησμό ενός καταστήματος με έπιπλα κατά τη διάρκεια των ταραχών που είχαν εκδηλωθεί τον περασμένο Αύγουστο στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο Γκόρντον Τόμσον, που αρχικά δήλωνε αθώος, εν τέλει παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο κακουργιοδικείο του Ολντ Μπέιλι πως είχε εισέλθει στις 8 Αυγούστου στο κατάστημα House of Reeves για να κλέψει ένα λάπτοπ, προτού βάλει φωτιά σε έναν καναπέ. Ένας μάρτυρας, που παρουσιάσθηκε στο δικαστήριο, είχε καταθέσει πως ο Τόμσον τού είχε δηλώσει εξερχόμενος από το κατάστημα πως «ήταν αυτός» που είχε ξεκινήσει την πυρκαγιά.

Ο δράστης είχε παραδεχθεί επιπλέον πως είχε κλέψει προϊόντα από δύο καταστήματα στο Κρόιντον, στα νότια προάστια του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι ζημιές που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες του καταστήματος ανέρχονται σε 3 εκατ. λίρες (περίπου 3,6 εκατ. ευρώ). Όπως δήλωσαν, είχαν το κατάστημα για 144 χρόνια πριν καταστραφεί.

Συνολικά 4.130 άτομα συνελήφθησαν και εναντίον 2.577 ατόμων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στη διάρκεια των ταραχών κατά τις οποίες καταγράφηκαν πέντε θάνατοι και σημαντικές ζημιές στο Λονδίνο και άλλες πόλεις.

Όχι, δεν διαβάζετε λάθος τα νούμερα. 11,5 χρόνια φυλάκιση για αυτόν που ομολόγησε, 4.130 συλλήψεις και 2.577 κατηγορούμενοι, για εκείνο το σαββατοκύριακο ταραχών στο Λονδίνο. Στο μπ…έλο που λέγεται Ελλάδα, όταν καίγεται ολόκληρη η πρωτεύουσα, με δεκάδες κτήρια να παραδίδονται στις φλόγες, είχαμε καμιά εκατοστή προσαγωγές από τις οποίες ένας μονοψήφιος αριθμός μετατράπηκε σε συλλήψεις.

Αστείες οι οποίεσδήποτε συγκρίσεις. Αστεία η οποιαδήποτε προσπάθεια σύγκρισης μεταξύ του τρόπου δράσης μεταξύ των μηχανισμών καταστολής των δύο πόλεων. Αστεία η σύγκριση της πολιτικής αντίδρασης στα επεισόδια. Τότε ο αντίστοιχος του δικού μας υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. είχε γυρίσει από ταξίδι που πραγματοποιούσε στο εξωτερικό και δέχτηκε μάλιστα ισχυρότατη κριτική, διότι «άργησε» να αντιδράσει. Εδώ θυμόμαστε τον κ. Παπουτσή να βρίσκεται στην Βουλή, να βγαίνει για να κάνει δηλώσεις και να μας … πληροφορεί ότι υπάρχει «οργανωμένο σχέδιο«. Για να μην μιλήσουμε για τους δολοφόνους της Marfin, τους οποίους η αστυνομία είχε … αγγίξει, αλλά ποτέ δεν συνέλαβε, παρόλο που έκαναν ό,τι έκαναν μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Ελεύθερος Κόσμος

Advertisements