Ο τέως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β’, γιος του Βασιλιά Παύλου Α’ και της Βασίλισσας Φρειδερίκης της Ελλάδας, γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1940 στην Αθήνα και διαδέχθηκε στον θρόνο τον πατέρα του τον Μάρτιο του 1964. Στις 18 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς τελέστηκε ο γάμος του με την πριγκίπισσα Αννα – Μαρία, η οποία έγινε η τελευταία Βασίλισσα της Ελλάδας. Η Αννα – Μαρία είναι η μικρότερη κόρη, τρίτη σε σειρά, του Βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’ και της Βασίλισσας Ίνκριντ και γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου του 1946 στην Κοπεγχάγη.

Η γνωριμία του Διαδόχου Κωνσταντίνου Β’ με την Πριγκίπισσα της Δανίας Αννα Μαρία

Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά όταν η Αννα Μαρία ήταν μόλις 13 ετών και ο τότε Διάδοχος Κωνσταντίνος Β’ επισκέφτηκε την Κοπεγχάγη μαζί με τους γονείς του, το Βασιλικό ζεύγος Παύλος Α’ και Φρειδερίκη, κατά τη διάρκεια ταξιδιού τους στη Σουηδία και τη Νορβηγία. Δύο χρόνια μετά, το 1961, ξανασυναντήθηκαν στη Δανία και ο Διάδοχος, ακόμη, Κωνσταντίνος Β’ εκδήλωσε στους γονείς του την πρόθεσή του να παντρευτεί την Αννα – Μαρία.

Μερικούς μήνες μετά, τον Μάιο του 1962 η μεγαλύτερη αδελφή του Διαδόχου Κωνσταντίνου, η πριγκίπισσα Σοφία (μετέπειτα Βασίλισσα της Ισπανίας, μέχρι και σήμερα) παντρεύτηκε τον πρίγκιπα της Ισπανίας Χουάν Κάρλος (μετέπειτα Βασιλιά της Ισπανίας, μέχρι και σήμερα) με διπλή τελετή στη Ρωμαιοκαθολική και στην Ορθόδοξη Μητρόπολη της Αθήνας. Αυτός ο γάμος αποτέλεσε ευκαιρία για να συναντηθούν και πάλι ο Διάδοχος Κωνσταντίνος Β’ με την Αννα – Μαρία, η οποία έφτασε στην Αθήνα, μαζί με πολλούς άλλους προσκεκλημένους βασιλικών οικογενειών, και παρίστατο στον γάμο ως παράνυμφος. Όπως αναφέρεται σε ένα συνοπτικό βιογραφικό της Αννας Μαρίας, στη σελίδα της πρώην βασιλικής οικογένειας, από το οποίο αντλήσαμε πληροφορίες, στη δεξίωση που ακολούθησε μετά τον γάμο της πριγκίπισσας Σοφίας με τον πρίγκιπα Χουάν Κάρλος, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος χόρευε μόνο μαζί της, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από την Βασίλισσα Φρειδερίκη. Έτσι δεν άργησε να έρθει και η πρόταση γάμου στην όμορφη πριγκίπισσα της Δανίας, κατά τη διάρκεια διακοπών που έκαναν με ιστιοπλοϊκό στη Νορβηγία.

Η μέρα του γάμου του Βασιλικού ζεύγους

Στις 6 Μαρτίου του 1964 πεθαίνει ο Βασιλιάς Παύλος Α’ και στον θρόνο τον διαδέχεται ο Κωνσταντίνος Β’. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964 τελείται ο γάμος του με την 18χρονη τότε πριγκίπισσα της Δανίας Αννα Μαρία, ο οποίος μένει στην ιστορία ως ένας από τους ομορφότερους και λαμπρότερους βασιλικούς γάμους στην Ελλάδα. Ο γάμος τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, με παράνυμφο την Βασιλομήτωρ Φρειδερίκη και πλήθος επισήμων καλεσμένων και μελών βασιλικών οικογενειών. Έξω από το Ναό, καθώς και σε όλη τη διαδρομή από και προς το Παλάτι, που έκανε το ζεύγος πάνω στην άμαξα που τους μετέφερε, υπήρχε πλήθος κόσμου που χειροκροτούσε ενθουσιασμένο για το ευτυχές γεγονός.

Στο video εποχής που ακολουθεί, σχετικά με τον βασιλικό γάμο, μπορείτε να δείτε το κλίμα εκείνης της μέρας

Παρακολουθείστε ένα ακόμη video, πολύ καλύτερης ποιότητας, για να δείτε με περισσότερη ευκρίνεια στιγμιότυπα από τον γάμο. Η ατμόσφαιρα της εποχής, η μεγαλοπρέπεια της τελετής και η χαρά του λαού τότε, είναι φανερά.

Το τέως Βασιλικό ζεύγος και η οικογένειά του στα επόμενα χρόνια

Το ζεύγος Κωνσταντίνου και Αννα – Μαρίας απέκτησε πέντε παιδιά. Την Αλεξία τον Ιούλιο του 1965 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας, τον Παύλο τον Μάιο του 1967 στα θερινά ανάκτορα στο Τατόι, τον Νικόλαο τον Οκτώβριο του 1969 στη Ρώμη, την Θεοδώρα τον Ιούνιο του 1983 στο Λονδίνο και τον Φίλιππο τον Απρίλιο του 1986 επίσης στο Λονδίνο.

Ο Κωνσταντίνος βασίλευσε στην Ελλάδα από το 1964 μέχρι το 1967, καθώς ακολούθησε η επταετία της δικτατορίας στη χώρα και επίσημα έγινε έκπτωτος βασιλιάς μετά το δημοψήφισμα του 1974, με το οποίο ο Ελληνικός λαός αποφάσισε την αλλαγή του Πολιτεύματος και την παύση της Βασιλείας. Στο μεταξύ, η οικογένεια ζούσε αυτοεξόριστη στην Ιταλία και μετά το 1973 κατοικεί στην Αγγλία και επισκέπτεται την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όλο και συχνότερα.

Παραμένει ένα ευτυχισμένο ζευγάρι, παντρεμένο εδώ και 45 χρόνια, που έχει μείνει ενωμένο παρόλη την αστάθεια που χαρακτηρίζει τα περισσότερα χρόνια της κοινής τους ζωής. Εχει ήδη αποκτήσει εγγόνια, τόσο από την πρωτότοκη κόρη του Αλεξία, όσο και από τον Παύλο, που ζουν με τις οικογένειες τους στη Βαρκελώνη και στο Λονδίνο αντίστοιχα.

Πηγές: Wikipedia, Επίσημη Ιστοσελίδα της πρώην Βασιλικής οικογένειας, YouTube

WeddingBlog