1944-Η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, μετά από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, εισέρχεται στις 09.00 στο Ρίμινι – Ιταλίας και υψώνει την Ελληνική Σημαία.

Η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία (ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, ΙΙΙ Ε.Ο.Τ.) ήταν μια μονάδα ειδικών δυνάμεων του πεζικού που συγκροτήθηκε από την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Προήλθε από πολιτική αξιόπιστη δεξιά πτέρυγα μετά την καταστολή του στασιακού κινήματος της Μέσης Ανατολής (ΕΑΜική ανταρσία) της 6ης Απριλίου 1944 στην Αίγυπτο.[1] Διοικήθηκε από τον συνταγματάρχη Θρασύβουλο Τσακαλώτο και πολέμησε στην Μάχη του Ρίμινι[2] στην Ιταλία (υπό τη Διοίκηση του 1ου Καναδικού Σώματος ), όπου κέρδισε τον τιμητικό τίτλο «Ταξιαρχία Ρίμινι» και κατά του ΕΑΜ στα Δεκεμβριανά στην Αθήνα.

Στη διατήρηση ή διάλυση της, όπως και του ΕΛΑΣ, θα επικεντρωθεί η κρίση που θα οδηγήσει στη Δεκεμβριανή σύγκρουση. Μετά τα Δεκεμβριανά δέχθηκε επίθεση στο Γουδή από άνδρες του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ που αποχώρησαν με σημαντικές απώλειες.

Στόχος