.

Αποστολή-Θεσσαλονίκη, Γιώργος Θεοχάρης

Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε η υποδοχή της Αγίας εικόνας της Παναγίας «Αξιον Εστί». Μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη παρουσία χιλιάδων πιστών στο Λευκό Πύργο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, παρουσία της Αγιορείτικης αντιπροσωπείας, Ιεραρχών, αρχών της πόλης,απλών κληρικών και χιλιάδων πιστών, υποδέχτηκαν στο Λευκό Πύργο την ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Η Δέησις και εν συνεχεία η μεταφορά της ιεράς Εικόνος στον ιερόν Ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε με λιτανευτική πομπή δια των οδών: Εθνικής Αμύνης, Πανεπιστημίου & αγίου Δημητρίου.

Σημείωση και πρόσθετες πληροφορίες του votegreece.gr
Το 1913 μετά από αίτημα των Ρώσων για διεθνοποίηση του Αγίου Όρους οι μοναχοί συνέταξαν ένα έγγραφο μπροστά στην εικόνα της παναγιάς δηλώνοντας την άρνησή τους. Το έγγραφο παραδόθηκε στον τότε βασιλεία Κωνσταντίνο και η άρνηση τους έγινε δεκτή.

Την τελευταία φορά που βγήκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς ήταν το 1999 στην Αττική προς πνευματική ενίσχυση και βοήθεια των σεισμόπληκτων.

Συνολικά έχει βγει μόνο 5 φορές από το Άγιο Όρος και αυτό συμβολίζει την κρισιμότητα των στιγμών για τη χώρα κατά τις οποίες εξέρχεται η εικόνα.

Πρόγραμμα
6.00 μ.μ.: Η επίσημος Δοξολογία εν τω ιερώ Ναώ του πολιούχου αγίου Δημητρίου. Προσφωνήσεις-Αντιφωνήσεις .

6.30 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνυμου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
7.00 – 11.00 π.μ.: Ο Όρθρος, το Πανηγυρικόν Αρχιερατικόν Συλλείτουργον και η Δοξολογία επί τη επετείω της ενάρξεως του Μακεδονικού Αγώνος προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

11.30 π.μ.: Η έναρξις των εργασιών του υπό του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού και της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Α καδημίας Θεσσαλονίκης διοργανουμένου Συνεδρίου με θέμα: «ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ: τρεις ταυτόσημοι αιώνιαι αξίαι και οντότητες» εις την αίθουσαν τελετών της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, Βογατσικού 7.

Προσκαλούνται όλοι να μετάσχουν στις εναρκτήριες επετειακές και εορταστικές εκδηλώσεις της τοπικής μας Εκκλησίας .

Votegreece.gr