Γράφουν: Φούλη (Γκόλφω) Κούρταλη – Μαρία Κρητικού,

πολιτεύτριες ΛΑ.Ο.Σ στην Α’ και Β’ Αθηνών αντίστοιχα

Ανεργία, αγγελίες, ψάξιμο στις εφημερίδες…η καθημερινή πλέον ενασχόληση πολλών από εμάς. Ψάχνοντας λοιπόν τις αγγελίες σε διάφορες εφημερίδες, η ματιά μας στάθηκε σε κάτι εξαιρετικά περίεργο.

Στην εφημερίδα « Εργασία τώρα» της 29ης Σεπτεμβρίου και σελίδα 44, βρήκαμε προγράμματα δράσεις για ανέργους. Το συγκεκριμένο τιτλοφορείται  ως «Ευκαιρίες απασχόλησης για 12.000  ανέργους.
Μετά την πρώτη χαρά, ήρθε ο προβληματισμός. Εκτός από το ότι απαραίτητη (όπως θα ήταν λογικό)  προϋπόθεση ήταν να είναι κάποιος εγγεγραμμένος στα Μητρώα Ο.Α.Ε.Δ μας έκαναν εντύπωση οι κατηγορίες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που θα έπρεπε να ανήκει κάποιος για να συμμετέχει στα προγράμματα.
.
Πέραν λοιπόν των λογικών, μακροχρόνια ανέργων, ατόμων με αναπηρία, αρχηγοί μονογονεικών οικογενειών, γυναίκες/αντρες θύματα..trafficking κτλ, είδαμε ότι ως ευπαθής ομάδα θεωρούνται τα άτομα με θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες όπως και τα άτομα που υπόκεινται σε διακρίσεις λόγο σεξουαλικού προσανατολισμού και λόγω ταυτότητας κοινωνικού φύλου.
.
Η πρώτη μας λοιπόν σκέψη ήταν να καλέσουμε στα τηλέφωνα που αναγράφονταν στο κάτω μέρος της σελίδας. Στην επικοινωνία μας με την υπάλληλο της Διαχειρίσεις Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου εργασίας, δεν πήραμε σαφή απάντηση.
.
Από ότι μας είπε, ως άτομα με θρησκευτικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες εννοούνται οι Ρομά και οι μουσουλμάνοι. Στην επιμονή μας να μάθουμε από πού προκύπτει ότι οι μουσουλμάνοι ανήκουν σε ιδιαίτερη ομάδα και αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα στη εύρεση εργασία σε σχέση με άτομα άλλων δογμάτων η απάντηση ήταν μια γενικότητα, ότι δηλαδή προκύπτει από έρευνες. Ρωτήσαμε επίσης αν εκτός από τους μουσουλμάνους θεωρούνται  και 12θειστές ή ακόμα και άθεοι ως ευάλωτη κοινωνική ομάδα, αλλά σε αυτό περιέργως δεν ήξερε να μας απαντήσει.
.
Κατόπιν στρέψαμε τη συζήτηση στην άλλη κατηγορία που ανέφερε ως ευπαθή κοινωνική ομάδα, άτομα που υπόκεινται σε διακρίσεις λόγο σεξουαλικού προσανατολισμού. Εκεί δεν μπορέσαμε να πάρουμε μια σαφή απάντηση, ούτε στο τι εννοεί η προκήρυξη ούτε στο πως αυτά τα άτομα θα πρέπει να αποδείξουν την ιδιαιτερότητά τους. Μόνο το ότι δε νομίζει η υπάλληλος να υπάρχει θέση εργασίας για αυτή την ομάδα λάβαμε ως απάντηση και λογικά σκεφτήκαμε γιατί αναφέρεται η συγκεκριμένη ομάδα στις προϋποθέσεις τότε;
.
Ίσως θα ήταν χρήσιμο εδώ να αναφέρουμε ότι αυτά τα προγράμματα υλοποιούνται από αναπτυξιακή σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
.
Σε μια χώρα, που υπάρχει ανεξιθρησκία, που πλέον οι ταυτότητες δεν αναγράφουν θρήσκευμα, που κανείς εργοδότης δε ζητά πιστοποιητικό βαπτίσεως, ούτε ζητούν ειδική γνωμάτευση για το αν κάποιος είναι ομόφυλος ή ετερόφυλος, αποφασίζουν κάποιοι ότι ομόφυλοι και μουσουλμάνοι χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης σε σχέση με Χριστιανούς και ετερόφυλους, και το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ως ευπαθείς κατηγορίες δεν αναγράφονται τρίτεκνοι- πολύτεκνοι…
.
Ένας ιδιότυπος ρατσισμός με αντιρατσιστική χροιά…