Μιλώντας λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου στην εφημερίδα «Nova Makedonija», η Ιωάννα Γαΐτανη δήλωσε ότι η διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια για το όνομα οφείλεται στους Έλληνες καπιταλιστές!  «Επιτρέψτε μου να πω ότι άτομα από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν σε δηλώσεις στη χώρα σας το 2010 και υπήρξε προσκεκλημένος από το κόμμα στην κρατική τηλεόραση ο οποίος χρησιμοποίησε το όνομα που χρησιμοποιείται εσείς: Μακεδονία. 
Εγώ νομίζω ότι το πρόβλημα δεν έγκειται μόνον στο όνομα. Εάν τα πράγματα είχαν έτσι και εάν τα πράγματα ήταν τόσο απλά, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Πίσω από το ζήτημα της ονομασίας υπάρχει η επέκταση της οικονομίας της Ελλάδας.  Η Ελλάδα επιχειρεί να καταστεί υπερδύναμη στα Βαλκάνια και επιχειρεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου. Αιτία γι’ αυτό που συμβαίνει με το όνομα είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων.. καπιταλιστών στη Μακεδονία. Το όνομα συνιστά απλά άλλοθι και χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα προκειμένου να καλυφθούν άλλα πράγματα που συμβαίνουν», είπε δηλώσει η κα Γαϊτάνη. 

Οι δηλώσεις της έγιναν λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Νοέμβριο, όταν απορρίφθηκε το αίτημα των Σκοπίων για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ένωση, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας. 
Μέχρι στιγμής, επίσημα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση που να παίρνει αποστάσεις από τις δηλώσεις της κας Γαϊτάνη.

Σκεφτόμαστε Ελληνικά