Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ορθοδοξίας στην Ουγγαρία, τελέστηκε καθαγιασμός των υδάτων στη λίμνη Μπάλατον, τη μεγαλύτερη της Κεντρικής Ευρώπης, προεξάρχοντος του Ελληνορθόδοξου μητροπολίτη Αυστρίας-έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιου.

Παρά το δριμύ ψύχος, στην παραλίμνια πόλη Κέστελι, γνωστό ουγγρικό τουριστικό προορισμό, παραβρέθηκαν για την τελετή, ο δήμαρχος του ιστορικού ελληνικού χωριού Μπελογιάννης, νότια της Βουδαπέστης, Κώστας Παπαλέξης, εκπρόσωποι των ομογενειακών φορέων στη χώρα, μαθητές των δύο σχολείων της Εξαρχίας Ουγγαρίας με την επωνυμία «Οικογένεια» που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς και πολλοί κάτοικοι της πόλης που ήρθαν για να τιμήσουν την πρώτη παρουσία Ελληνοορθόδοξου ιεράρχη.     Νωρίτερα, ο μητροπολίτης Αρσένιος, συνεπικουρούμενος από τον πρωτοπρεσβύτερο Ιωσήφ Καλότα, είχε τελέσει θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον οποίο είχε παραχωρήσει η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή της περιοχής, για τον σκοπό αυτόν.    

    Στο όρος του Αγίου Γεωργίου, κοντά στην πόλη Κέστελι, υπάρχει περεκκλήσι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που έχτισε ο Ούγγρος μοναχός Μαρτίνος, ο οποίος παλαιότερα ήταν μοναχός στο Άγιο Όρος για πολλά χρόνια.    

    Πριν τον καθαγιασμό των υδάτων στη λίμνη Μπάλατον, πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση στο ιστορικό ελληνικό χωριό Μπελογιάννης, όπου ο μητροπολίτης Αρσένιος ευλόγησε την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας. Παραβρέθηκαν ο νέος Έλληνας πρεσβευτής στην Ουγγαρία Δημήτρης Γιαννακάκης, ο δήμαρχος Κώστας Παπαλέξης και οι κάτοικοι του χωριού.    

    Στην ομιλία του, κατά την κοπή της πίτας στο Μπελογιάννη, ο κ. Αρσένιος κάλεσε τους Έλληνες σε ενότητα, στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα, εξαίροντας τον ρόλο του χωριού και τη συμβολική του σημασία στην υποδοχή της ελληνικής διασποράς στην Ουγγαρία, από το 1948 και μετά.    

    Ο μητροπολίτης Αρσένιος χοροστάτησε και στη μεγάλη τελετή του καθαγιασμού των υδάτων του Δούναβη, στη Βουδαπέστη, παρουσία του Έλληνα πρεσβευτή Δημήτρη Γιαννακάκη, του πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας Βάσου Τσάμπερλεν, στελέχη των δύο πρεσβειών, πολλών μελών της ομογένειας και πλήθους κόσμου.    

    Η τελετή για τη γιορτή των Θεοφανείων στη Βουδαπέστη πραγματοποιήθηκε μπροστά από τον ιστορικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου των Ελλήνων της Πέστης, ο οποίος συνδέεται με την παρουσία τους και τη συνεισφορά τους στην Ουγγαρία.

Αγιορείτικο βήμα